Regulier en holistische diergeneeskunde
Dierenarts Ruth Boerekamp
Praktijk voor o.a. acupunctuur, chiropractie en homeopathie
Paard en gezelschapsdieren

Homeopathie

Homeopathie is een geneeswijzen met als principe”het gelijke met het gelijke behandelen”. Het ziektebeeld (symptoombeeld) moet heel specifiek overeenstemmen met het homeopathisch middel (welke bij gezonde individuen dezelfde symptomen opwekken). Dit noemen we ook wel het “similiaprincipe”. Samuel Hahnemann is de grondlegger van de homeopathie.

Homeopathie is in deze tijd uitgebouwd tot een bijzondere  geneeskunst met een heel eigen denkwijze, onderzoek en behandeling. Om een homeopathisch middel voor te kunnen schrijven heeft de dierenarts meer symptomen nodig dan alleen de klachten van het dier. Zaken als het type dier, de constitutie, gedragskenmerken, omstandigheden waarin de klacht verbetert of verslechtert, kleinigheden die ogenschijnlijk niets met de ziekte te maken hebben, zijn van groot belang. Ze vormen samen de sleutel tot een succesvolle homeopathische behandeling. Nauwlettend observeren is dus heel belangrijk.

Homeopathische middelen komen voort uit het dierenrijk, mineralenrijk of plantenrijk. Ze zijn gepotentiëerd, d.w.z. krachtig geschud en verdund. Dit maakt ze anders dan de fytotherapie waarbij enkel plantaardige middelen gebruikt worden in de oorspronkelijke vorm (denk bijv. aan kamille-thee).

Voor info zie: ww.vcwd.nl en www.iavh.org