Regulier en holistische diergeneeskunde
Dierenarts Ruth Boerekamp
Praktijk voor o.a. acupunctuur, chiropractie en homeopathie
Paard en gezelschapsdieren

Acupunctuur

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij zowel mensen als dieren.

Volgens de traditionele filosofie stroomt door het lichaam energie, de zgn. “Chi”; verstoringen van die energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden. Via de circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam kan toegang worden verkregen tot de zgn. meridianen, “banen” waarlangs de energie stroomt. Stimulatie van de juiste (combinatie van) punten kan de energiestroom weer in balans brengen en aldus het lichaam helpen om ziekten te overwinnen.

De westerse wetenschap heeft d.m.v. vele onderzoeken aangetoond dat het stimuleren van acupunctuurpunten een groot aantal gunstige effecten teweeg kan brengen in het lichaam (o.a. verbetering bloedcirculatie, vrijkomen van lichaamseigen pijnstillers zoals cortison en endorfinen).

De belangrijkste toepassingsgebieden voor acupunctuur vormen functionele verstoringen van organen en orgaansystemen, waarbij verschijnselen zoals ontsteking, pijn of verlamming op de voorgrond treden.

Duur en frequentie van een acupunctuurbehandeling hangen af van een groot aantal factoren, waaronder aard en ernst van de aandoening, alsmede het moment van ontstaan. Een behandeling duurt gemiddeld 10-30 minuten.

Voor info: www.acupunctuurbijdieren.nl (SNVA-website) en www.ivas.org