Regulier en holistische diergeneeskunde
Dierenarts Ruth Boerekamp
Praktijk voor o.a. acupunctuur, chiropractie en homeopathie
Paard en gezelschapsdieren

Blog 7: Kat Sam

Dit is Sam, EK kat 4 jaar oud. Diagnose: "eosinofiel granuloom/ulcus syndroom", een (auto) immuun-gemedieerde ziekte. Eosinofiel granuloom/ulcus plekken bij Sam aanwezig op de neus, lip, gehemelte (palatum), voetzooltjes, ledematen.

Sam werd behandeld voor een langere periode al met hoge dagelijkse dosis prednison en Atopica, helaas met afdoende resultaat.

Eigenaar wilde graag een holistische benadering. Sam heb ik behandeld met acupunctuur (2x nu). probiotica is meegegeven (immuunsysteem stimuleren) en een speciale olie. Een klassiek homeopathisch middel is ingezet. De Atopica is gestopt voor start behandeling en Sam krijgt nu een lagere dosis prednison om de dag wat goed blijft gaan. Sam gaat langzaam vooruit en blijft stabiel.

Een voorbeeld wat een holistische benadering kan betekenen wanneer er bijv. corticosteroiden (in hoge dosering) nodig zijn bij een aandoening en je dat liever niet wilt vanwege de bijwerkingen - ook voor de langere termijn.

 

Hiernaast zie je kat Sam met de acupunctuur naaldjes aan het "werk". Over het algemeen vinden katten acupunctuurnaaldjes geen enkel probleem. Als een naald toch niet prettig voelt voor een kat (of ander huisdier), dan zijn er in de acupunctuur "Japanse technieken" die non-invasief zijn.

Ik maak hier dan ook dankbaar gebruik van tijdens een behandeling. Sam vond een acupunctuurnaaldje prima.